X

יו"ר חדשה לנעמת במרחב חיפה: "נשאבתי לתפקיד חיי"

לאחר עשור בראשות תמי ברק, נבחרה עו"ד אביטל גוטמכר הייט לעמוד בראש המרחב. "כשזכיתי ההתרגשות הייתה מטורפת. יש לי המון תעודות על הקיר וקורסים והכשרות וניסיון, אבל פה זה אתגר אחר". ראיון מיוחד

לאחר 10 שנים בתפקיד יו"ר נעמת במרחב חיפה, פינתה השבוע תמי ברק, את מקומה לטובת עו"ד אביטל גוטמכר הייט, "עוד מעט בת 37" שתמלא אותו למשך חמש השנים הקרובות לפחות.

גוטמכר הייט לא מסתירה את ההתרגשות שלה כשהיא מדברת על התוכניות שלה ולא חוששת להיות מציאותית כשהיא מדברת על תקציבים שאמורים להגיע מהממשלה, שאיש כרגע אינו יודע אם תקום בעוד חמישה חודשים.


"מיום היוולדי רציתי להיות עו"ד", אומרת גוטמכר הייט בחיוך, "ידעתי שלשם אני הולכת ויש גם איזה חלום להמשיך ללמוד ולעשות דוקטורט גם במשפטים".




עו"ד אביטל גוטמאכר הייט. יו"ר נעמת מרחב חיפה. צילום: גונן שמר

את דרכה החלה במשרדים פרטיים של עורכי דין בתחום האזרחי והתמקצעה בדיני עבודה. היא מגדירה את עצמה "חולת כדורגל" והצבע האדום הוא הצבע השולט בחייה.

"הפועל חיפה אצלי זה בנשמה. יש לנו מנוי. זה בית של הפועל, כדורגל וכדורסל. אנחנו הולכים לכל המשחקי בית. ככה אבא שלי חינך אותי, אדום. גדלתי לתוך זה".

"הפועל חיפה זה בנשמה". אביטל גוטמכר הייט ואביה יעקב, במשחק של הקבוצה. צילום עצמי

גוטמכר הייט שנולדה בחיפה ומתגוררת כיום בנשר, היא אימא לשתי ילדות, בנות 4 ו-7, נשואה לאביב, שעליו היא אומרת "איש מקסים משכמו ומעלה".

היא עו"ד במקצועה, עם תואר שני במשפטים ואת שש השנים האחרונות עשתה בהסתדרות. "גדלתי באיגוד המקצועי טיפלתי בתחום האנרגיה. נפט, פטרוכימיה, בתי זיקוק, גדיש, סונול, וכדומה". במסגרת תפקידה הייתה שותפה מלאה לזכויות עובדים, הסכמים קיבוציים ועוד.

"נשאבתי לתפקיד חיי", היא אומרת כעת, כיו"ר נעמת במרחב חיפה, שמכיל את חיפה, קריות, נשר, טיר כרמל, דלית אל כרמל ועוספיה.

היא מודעת לדימוי הישן של ההסתדרות, על פקידים אפורים שיושבים כל היום במשרדים ועגלות התה והקפה שעוברות בין המשרדים.

"ההסתדרות בראשות ארנון בר דוד היא מאוד חדשנית", היא אומרת, "זו לא ההסתדרות של פעם, זה לא העגלות עם התה והקפה. היא מאוד מונגשת, הדלת פתוחה. יש קשר מאוד מאוד ישיר עם העובדים, עם ועדי העובדים, עם ההנהלות. יש המון שיתוף פעולה, השיח הוא פתוח. אישית ערכתי המון הסכמים בנישה שלי בתחום האנרגיה והייתה שותפות מלאה והיה שיח מלא ו"שימוש" בשירותים שלנו 24/7. לא נעשה ולו צעד אחד בלעדינו".

יו"ר חדשה לנעמת במרחב חיפה. אביטל גוטמכר הייט ומשפחתה. צילום פרטי

גוטמכר הייט: "היום ההסתדרות היא חדשנית, היא פעילה, היא מתאימה את עצמה, היא מונגשת. יש אוזן קשבת לכולם וזה גם מתבטא בשטח ואחרי תקופת הקורונה כמות האנשים שמתפקדים להסתדרות הולכת וגדלה משמעותית. אם לא היינו גוף חדשני שיש לו מה להציע אז מה הטעם?".

גוטמכר הייט טוענת שההסתדרות היא לא מקום שבו עוסקים רק בהסכמי עבודה ויש לה עוד מה להציע לעובדים. "מעבר לעניין של דיני עבודה יש עוד דברים שמנגישים לעובדים כמו למשל מועדון לקוחות ויש לימודים וקורסים בעלות מסובסדת. יש המון המון פלטפורמות על מנת להיות חדשניים ולהתאים את עצמינו לזמן הנוכחי. אם זה היה מה שפעם היה, אז אתה לא רלוונטי. אתה חייב להיות כל הזמן רלוונטי, אחרת זה לא יעזור".

תוך שהיא עדיין מעכלת את בחירתה ליו"ר המרחב, היא אומרת: "זה התפקיד הכי מאתגר. אני חושבת שנעמ"ת זקוקה בדחיפות להרמה, במיוחד במרחב שלנו. המרחב מונה כ-29 אלף נשים, זה המרחב הכי גדול בארץ. הנשים האלה צמאות לרווחה, תשומת לב, לדאגה, לפרויקטים של מניעת הטרדה מינית, נגד אלימות, יש את כל הנישה הזאת. וכמובן כל המעונות, יש 470 עובדות במעונות וכל עניין החינוך הרך שמנסים לעשות כל מיני רפורמות ושינויים, אבל זה רק בחיתולים ואני מאוד מקווה שזה ילך וישתפר. יש הרבה מאוד מה לעשות. הרבה, הרבה, הרבה".

"כשזכיתי ההתרגשות הייתה מטורפת", אומרת גוטמכר הייט, "הרגשתי שסוף סוף אני מממשת את עצמי. יש לי המון תעודות על הקיר וקורסים והכשרות וניסיון, אבל פה זה אתגר אחר, עולם אחר והרגשתי שזה הזמן לממש את עצמי ואת כל מה שיש לי להציע ויש לי הרבה כוח".

אני חדשה ולומדת תוך כדי תנועה", מודה גוטמכר הייט, כשהיא מתבקשת לציין את שני האתגרים הגדולים שניצבים מולה. "מניעת אלימות במשפחה, לקבץ את כל מקומות העבודה ולרתום אותם לפרויקט החשוב הזה. הפרויקט השני הוא חינוך לגיל הרך. נכון שיש לנו את המעונות הכי טובים בחיפה והכי גדולים, אבל יש עוד הרבה הרבה מה לשפר בכל הנוגע לזכויות והכשרות של המטפלות".

ההסתדרות היא לא מקום שבו עוסקים רק בהסכמי עבודה ויש לה עוד מה להציע לעובדים. אביטל גוטמכר הייט. צילום: לימור כהן הסתדרות חיפה

בנושא מניעת אלימות במשפחה, היא אומרת: "אני רוצה לרתום אותם, את מקומות העבודה, שיהיו חלק מזה, שיהיו שותפים. זה מאוד יפה ב-25 בנובמבר יש יום אחד מיוחד בשנה, שהוא למען מניעת אלימות במשפחה אבל לצד זה צריך לייצר הרבה יותר מודעות. לדוגמא, נעמת מנגישה כל מיני הצגות מסובסדות ואנחנו רוצים להנגיש אותן גם למקומות עבודה. זה בעיקר להעלות מודעות". היא אומרת "צריך לתת כלים, להעלות מודעות לעשות הסברה. אין את זה. פותחים עיתון וקוראים שאישה נרצחה, משתתפים בצער המשפחה וממשיכים. אי אפשר לתת לזה יד".

"לנעמ"ת יש לשכות משפטיות בכל הארץ לרשותן של נשים בסיבסוד, גם את העניין הזה צריך להעלות למודעות במרחב שלנו כי לא מגיעו אלינו מספיק נשים" היא אומרת. "אנחנו לא מגישות תביעות אבל אנחנו נותנות ייעוץ ומלוות את הנשים האלה בכל מה שהן צריכות כמו הסכמי גירושים, הסכמי ממון וכולי. ברגע שתהיה יותר מודעות שקיימת לשכה משפטית שכזו, אז אני מניחה שזה משהו שיעלה את המודעות וינגיש את זה לטובת הנשים".

על נושא מניעת האלימות במשפחה, אומרת גוטמכר הייט, כי מעבר למניעה, אין מספיק אכיפה. "הבעיה נעוצה בתחום המשטרתי, השיפוטי, מהבית ומהתחום חינוכי. כל המערכות צריכות לעבור ניעור", היא אומרת. "כל המערכות שלנו לוקות בחסר, במשאבים, בתקציבים ואם אתה שואל אותי מאיפה מתחילים? מתחילים בזה שבונים ממשלה".

 

אביטל גוטמכר הייט. צילום: לימור כהן הסתדרות חיפה

גוטמכר הייט משתמשת באנלוגיה של האלימות במגרשי הספורט, כשהיא אומרת: "אנחנו בטוח לא אוכפים את האלימות מספיק. בוא ניקח את המקום שאני אוהבת, מגרשי הכדורגל. איזו אכיפה יש במגרשי הכדורגל?  כשיש אוהדים אלימים, אז מה? מענישים אותם למשחק אחד או שניים, או לעונה ואז מה? האלימות נעלמת? אותו אדם אלים יחזור רגוע בעונה הבאה ורוב הסיכויים שהבעיה לא תיעלם. חלק מהנשים שנרצחו פנו לרשויות האכיפה, ורשויות האכיפה לא נתנו מענה, אז אנחנו בהחלט לא מבצעים את כל מה שניתן על מנת לצמצם אותה משמעותית".

גם החינוך לגיל הרך ניצב בראש רשימת המטלות שלה והיא אומרת: "חינוך לגיל הרך זה כבר לא עניין רק של מודעות. זה משהו שצריך לשים בראש סדר העדיפויות של המדינה שלנו, שלצערי לא מתפקדת כרגע. אנחנו עוברים מממשלה לממשלה וכל התקציבים נתקעים, אז איך אני מקבלת תקציב לעובדות שלי? איך אני מקבלת תקציבים כדי להעלות את השכר שלהן? שיקומו בבוקר עם חיוך, כי זו שליחות מה שהן עושות, בשכר שהן מקבלות, בעבודת קודש שהן עושות, הן שומרות על הדבר היקר לנו מכל. זה מערך שלם שצריך לתפעל אותו ואנחנו לומדים תוך כדי תנועה, כי אין לי קסמים לצערי. כרגע, חוץ מלחבק אותן, לתת להן תשומת לב, לתת להן הכשרות נוספות, מעבר לזה אין לי כרגע תשובות".

"יש כמה דברים שאני רוצה לעשות בחמש שנים האלה", אומרת גוטמכר הייט על המשך כהונתה כיו"ר נעמ"ת מרחב חיפה: "מה שבוער בנשמתי כרגע זה הנושא של אלימות במשפחה, שזה משהו שאי אפשר להבליג עליו וגם המעונות שלנו. המעונות שלנו במצוקה וצריך להרים אותם. איך אני אעשה את זה? אין לי קסמים, אבל צריך לעבוד על זה קשה ובכל הכוח. עוד חמש שנים אני רוצה להסתכל ולהגיד שעובדות נעמת מרגישות מוערכות, מתוגמלות".

היא מודעת היטב למכשול הגדול שעומד בדרכה: תקציבים. "שיתוף פעולה יהיה לי. תרומות אני אצליח להשיג", אומרת גוטמכר הייט, "נשים שתרצנה להתנדב ולסייע, אין לי ספק שזה יקרה. מקומות עבודה יירתמו ויעזרו. אבל בסופו של דבר, הכל מתחיל ונגמר בכסף, שצריך להגיע מהממשלה".

על האפשרות להיכנס בעתיד לפוליטיקה המקומית, היא עונה בקצרה: "הכל פתוח. רק השמיים הם הגבול".

תמי ברק, יו"ר נעמת במרחב חיפה והקריות. צילום: אלבום פרטי

מסכמת 10 שנים כיו"ר מרחב חיפה בנעמת. תמי ברק, צילום: אלבום פרטי

ויש גם מי שמסכמת פרק ארוך ומאתגר בנעמת, תמי ברק, היו"ר היוצאת. לאחר 10 שנים במרחב היא צברה מוניטין של מי שמזיזה ומקדמת דברים, אבל גם היא מודה, שישנו דבר שבו לא נרשמה הצלחה וזהו שכרן של המטפלות במעונות היום בנעמת, שמטפלות בילדים בני אפס עד שלוש.

בנוגע לנושא האלימות נגד נשים, אומרת ברק, "לקחתי על עצמי במהלך שתי הקדנציות את נושא האלימות במשפחה, שלא קורה רק ביום אחד בנובמבר. לצערנו נרצחות נשים ויש אלימות כל השנה. לקחנו את ההצגה 'גט', בבימויו של אלירן כספי והספקנו להגיע ל-60 מקומות עבודה עם ההצגה וזה היה דבר מדהים, אני אזכור את זה תמיד. מה שרצינו להשריש במקומות עבודה בשביל נשים, שהרבה פעמים נמצאות במקום העבודה יותר מאשר בבית, זה "שימו לב לחברותיכן". אם הן באות בשיא הקיץ והחום עם בגדים ארוכים, אם הן מקבלות כל שנייה שיחת טלפון שמטרידה אותן, כל מיני דברים שמעוררים חשד לאלימות, לדווח לממונה על אלימות והטרדה מינית.

נעמ"ת מאוד מאוד עוזרת בנושאים האלה והיו לא מעט מקרים שנעמ"ת סייעה לנשים לצאת ממעגל האלימות. זה צריך לא רק להמשיך, אלא גם להיכנס לתוכניות הלימוד בבתי הספר כבר מבית הספר היסודי, כדי למנוע אלימות והטרדות מיניות".

 





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין