X

הפרקליטה שנלחמה להכניס נאשמים לכלא – נאבקת היום על חירותם

עו"ד עדי פשקו כץ גדלה בשכונה קשת יום, היא למדה משפטים ועבדה בפרקליטות המדינה ומשם שלחה נאשמים רבים לכלא. היום, במעבר חד, היא זו שמשחררת את אלו שהפרקליטות מבקשת לשים מאחורי סורג ובריח: "בני אדם הם לא רק טובים ורעים", היא אומרת. ראיון עם אשה מעוררת השראה, שחוותה לצד הצלחות מרובות גם טרגדיות קשות מנשוא

 

הגישה הרווחת היא כי מי שגדל בשכונת פשע, דינו להתחבר עם גורמים עברייניים ולהגיע בעצמו לעולם הפשע. במקרה של עדי פשקו כץ, מתברר כי ההיפך המוחלט הוא הנכון. כץ גדלה בשכונת שפירא בקריית ים, שכונה שבעבר נחשבה לשכונה אלימה וקשת יום. היום, כשהיא כבר אימא לפעוט בן שלוש וחצי ולתינוקת בת חצי שנה, היא מחזיקה במשרד לעריכת דין ובוחרת להישאר ולגור בקריה.


"לי אישית יש חוויות חיוביות מהשכונה, חוויות של חמימות, של דלתות פתוחות ואנשים שמבקרים אחד את השני", היא מספרת, "אבל ההורים שלי חששו שאהיה לבד בחוץ, כי אפשר היה למצוא ברחוב 'באנגים' או להתחבר עם כל מיני עבריינים והייתה תחושה כללית של חשש. אני פחות הבנתי את זה, אבל הבנתי את החשש של ההורים לשמור עלי, שלא אסתובב עם האנשים הלא נכונים".




 

"ההורים שלי חששו שאהיה לבד בחוץ. אפשר היה למצוא ברחוב 'באנגים' או להתחבר עם כל מיני עבריינים". עו"ד עדי פשקו כץ. צילום: אורטל בריוטי

 

כץ (32) התגלתה כתלמידה מוכשרת ובכיתה ז' התקבלה לכיתת מופת, במסלול מואץ לסיום בגרויות וגם הייתה תלמידה מצטיינת. היא התגייסה לקצונה ייעודית בחיל האוויר ושירתה בחיל כקצינת היערכות מבצעית.

לאחר מכן שירתה כמפקצ"ית בבית הספר לקצינים ואז, היא מספרת, "היה לי חלום להגיע לחוות השומר. הגעתי משכונה שבה אנשים איבדו את עצמם ולא קיבלו הזדמנות שנייה ויש באישיות שלי משהו שמאמין באנשים, לתת להם הזדמנות שנייה, לעזור להם להשתקם". את חמש שנות השירות שלה סיימה כץ עם סיפוק גדול כמפקדת פלוגה בחוות השומר.

כבר מגיל 13 היא יצאה לעבוד כמלצרית באולמות אירועים, לאחר שהבינה שאם היא רוצה להיות עצמאית, היא תהיה חייבת לכלכל את עצמה ללא עזרה.

"הייתי מסיימת את הלימודים ונוסעת לאולם. אפילו את הספרים לבית הספר קניתי בעצמי. ידעתי שעל מנת לייצר לעצמי הזדמנויות טובות, אני צריכה לייצר לעצמי הכנסה". גם בתקופת הלימודים המשיכה כץ לעבוד ולממן את עצמה. בין השאר הייתה גם מלצרית בפאבים, עוזרת מחקר ועוזרת הוראה.

אחרי הצבא היא טסה לטיול של שנתיים בעולם וממנו חזרה היישר אל ספסלי לימודי המשפט באוניברסיטת חיפה. את הלימודים היא צלחה עם שלל תעודות הצטיינות, כמו מצטיינת דיקן ותעודת הצטיינות של השופט העליון, אדמונד לוי ז"ל ושל לשכת עורכי הדין. זאת, על אף שתי טרגדיות שפקדו אותה. אחיה של כץ נפטר כשהיא החלה את לימודיה ואביה נפטר לקראת קבלת התואר שלה במשפטים.

"תמיד רציתי להיות עו"ד ולעבוד כפרקליטה בפרקליטות הפלילית. עוד כשהייתי ילדה קטנה אמרו עלי שאני דעתנית והתחום הזה תמיד ריתק אותי", מספרת כץ.

את ההתמחות שלה עשתה בפרקליטות מחוז חיפה ולאחר מכן שימשה כפרקליטה בפרקליטות מחוז צפון, במחלקה הפלילית. בינתיים הספיקה גם להתחתן ולהיכנס להריון ואז פקדה אותה טרגדיה נוראית נוספת. 10 ימים לפני הלידה הראשונה של כץ, נפטר בעלה.

 

"אפילו את הספרים לבית הספר קניתי בעצמי". עו"ד פשקו כץ. צילום: אורטל בריוטי

 

לאחר שהתאוששה חזרה כץ לפרקליטות מחוז צפון שם עסקה בתיקי אלימות, סמים, עבירות נשק, עבירות מין וכדומה. "מה שהניע אותי הכי הרבה זו תחושת השליחות, זה תפקיד חשוב מאוד בחברה. זה תפקיד שיש לו חשיבות ציבורית גדולה מאוד, לשמור על האינטרס הציבורי", היא אומרת.

במהלך עבודתה היא נחשפה לתיקים רבים שפרשו בפניה סיפורים קשים ומטלטלים והיא הייתה צריכה להחליט האם ישנן ראיות המצדיקות הגשת כתב אישום.

"תיקים כאלה משפיעים", אומרת כץ, "הייתי לוקחת את התיקים לחיים האישיים שלי, אם בתור פרקליטה, בתור אימא, בתור אישה, בתור בן אדם. הייתי חושבת עליהם בלילה לפני שנרדמתי וקמה איתם בבוקר. הייתי ראה לנגד עיני את נפגעי העבירה במיוחד תיקים של עבירות מין או אלימות כלפי אוכלוסיות חלשות, כמו ילדים".

לדברי כץ, שעשתה תואר שני במסלול שפיטה וההליך הפלילי, לא ניתן לעשות הפרדה בין העבודה לבין החיים האישיים. "הפרדה מלאה היא לא נכונה, היא לא אמיתית", היא אומרת: "אנחנו בני אדם, גם השופטים וגם הפרקליטים. צריך לדעת להסתכל על תהליכים. בשום דבר בחיים אין הפרדה מלאה. צריך למצוא את האיזונים בין האמפטיה כבן אדם, לבין העובדות הקיימות כפרקליטה".

 

"בשום דבר בחיים אין הפרדה מלאה. אנחנו בני אדם. גם השופטים וגם הפרקליטים". עו"ד פשקו כץ. צילום: אורטל בריוטי

 

במהלך ההיריון השני מבן זוגה, היא החליטה לקחת חופש כדי לחשוב על המשך דרכה המקצועית והבינה שהגיע הזמן לחצות את הכביש, ולהפוך מעורכת דין בפרקליטות לעורכת דין עצמאית בתחום הפלילים והמשפחה, שם היא מייצגת את אלו שהפרקליטות רוצה לתבוע ולהכניס מאחורי סורג ובריח.

"לכל בן אדם מגיע ייצוג והתפקיד שלי זה להסתכל בנתונים של התיק ולבדוק אם יש ראיות נגד הלקוח שלי שמראות אם הוא עשה את מה שמיוחס לו, או לא", אומרת כץ. "אני מחפשת מה מפריך את האשמה ואז אני נלחמת עבורו".

"בני אדם הם לא רק רעים או רק טובים", טוענת כץ, "אשמים או לא אשמים. כמעט כל מבצעי העבירות של אלימות במשפחה למשל, היו נפגעי עבירות בעבר. רוב הגברים המכים היו בעצמם מוכים בילדותם. יש התאמה מאוד גבוהה בין ביצוע העבירות לבין היותו של אותו אדם נפגע עבירה בעבר, לאו דווקא עבירה שדווחה לרשויות".

לדברי כץ, "יש הרבה מצבים מורכבים ולשני הצדדים שי אחריות ויש נסיבות לכל דבר והתפקיד שלי זה לשמוע את הלקוח שלי, כי ייתכן שלא שמעו אותו מעולם. אם לא יהיו סניגורים, אז כל מי שיתלוננו נגדו יישב בכלא".

 

 

"לכל בן אדם מגיע ייצוג. אני מחפשת מה מפריך את האשמה ואז אני נלחמת" .עדי פשקו כץ. צילום: אורטל בריוטי

 

"בדיני משפחה זה עוד יותר מורכב", מספרת כץ, "מעורבות בזה המון אמוציות ואני רוצה להביא אותם לקרקע משותפת, כמו למשל ילדים משותפים. בתיקי משפחה יש אחריות גדולה מאוד כי למרות שמתגרשים, עדיין נשארים מעורבים בחיים של הצד השני, כי יש דברים משותפים כמו ילדים"

ואם חשבתם שחייה של כץ מתרכזים רק בעבודה, אז היא גם אוהבת לשחק כדורגל ואפילו שיחקה בעבר בקבוצה של קריית ים.

"הייתי לא מזמן באימון של הקבוצה כדי לחזור לכושר ואנסה לשלב את הכדורגל עם הילדים והעבודה" ,היא מספרת בחיוך ומגלה עוד אהבה גדולה שלה. אהבה לשפות. היא דוברת רוסית, אנגלית, ספרדית, פורטוגזית, מבינה את השפה הערבית וגם לומדת את השפה האמהרית והיא מסבירה: "אנשים והשורשים שלהם מאוד מעניינים אותי ותקשורת ושפה זה הבסיס כדי להגיע לאותם שורשים".





אנו פועלים רבות על מנת לכבד זכויות יוצרים - לפי ס׳ 27א לחוק זכויות יוצרים - אם זיהיתם יצירה שלכם מוזמנים ליצור קשר למתן קרדיט newshaifa.net1@gmail.com

עוד במגזין









<